Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ!!! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΜΑΣ.


Η ψυχική μας υγεία μετράει!! 
Συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας μας. 
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, της οποίας οι συνέπειες θα μας ακολουθούν για αρκετό καιρό, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και η αποδοχή θα μας βοηθήσουν να βγούμε πιο δυνατοί. Ας δούμε κάποιους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν:

Κίνηση: Για την καλή σωματική και ψυχική υγεία ευεξία σημαντικό να ασκούμαστε σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο οι ενδορφίνες, οι λεγόμενες ορμόνες της χαράς ενεργοποιούνται και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση μιας καλής διάθεσης, απαραίτητου συμμάχου το διάστημα της καραντίνας.

Σύνδεση: Ακόμα και αν είναι απαραίτητη η παραμονή μας στο σπίτι και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών δια ζώσης υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας με άλλους εναλλακτικούς τρόπους όπως με βιντεοκλήσεις, τηλέφωνα, μηνύματα. Είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη σύνδεση με τους άλλους καθώς η κοινωνική επαφή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την ευτυχία μας. Άλλωστε πολλές έρευνες έχουν καταδείξει πώς αυτό που κάνει ευτυχισμένους ανθρώπους είναι η σύνδεσή τους με τους άλλους. 
Extra tip: Ευκαιρία να αναπτύξουμε επικοινωνία και να δώσουμε χρόνο και χώρο σε φίλους που είχαμε ξεχάσει αλλά ακόμα και σε νέες γνωριμίες. Το διαδίκτυο μας προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες, ας το εκμεταλλευτούμε!

Εστίαση: Καθώς όλοι λίγο-πολύ έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο, είναι μία καλή ευκαιρία να εστιάσουμε σε όλα αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε αλλά τόσο καιρό δεν βρίσκαμε το χρόνο. Μπορούμε να εστιάσουμε στα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους αλλά και στα πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε. Μας δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουμε νέες συνήθειες που θα προσθέσουν ποιότητα στη ζωή μας (ισορροπημένη διατροφή, γυμναστική, χόμπυ, περισσότερο χρόνο σε οικογένεια και φίλους).

Επιλογή: Η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να ζήσουμε λόγω της εξάπλωσης του ιού είναι πλέον γεγονός. Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε την επιλογή να εστιάσουμε σε πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε παρά να αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια στο να σκεφτόμαστε πράγματα που δεν αλλάζουν. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κρίση!


της Κρίστι Σαμαρά
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια