ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Θεμελιακή αρχή της αριστοτελικής φιλοσοφίας είναι το τέλος, η τελειοποίηση κάθε όντος, που κάνει περιττή την παραπέρα αναζήτηση ενός άλλου σκοπού ή μιας άλλης κατάστασης. Όλες οι ενέργειες των ανθρώπων αποτελούν ένα σύνολο τελών, που έχουν ως στόχο ένα υψηλότερο τέλος που είναι το «άριστον» και ταυτίζεται με την ευδαιμονία και κατ’ επέκταση με την ευτυχία.
Η αρχή αυτή ονομάζεται «Εντελέχεια» (εν + τέλος + έχειν), σύμφωνα με την οποία, κάθε ον φτάνει στην τελειότητα που απαιτεί η φύση του και τότε από «εν δυνάμει ον» γίνεται «εν ενεργεία ον».
Καθώς η ψυχή θεωρείται η ύψιστη δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος,  αυτό σημαίνει ότι η ψυχή είναι και η «εντελέχειά του», η πραγμάτωσή του. Αποτελεί θεμελιώδη στόχο της ψυχοθεραπείας και  επιτυγχάνεται με συνεχή ζήλο και διαρκή αναζήτηση και επιμέλεια (ενδελέχεια).
Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι, προκειμένου να είναι κάτι ολοκληρωμένο, πρέπει να είναι και τέλειο. Κάνουμε λάθος. Στην πραγματικότητα , το ακριβώς αντίθετο είναι το αληθές. Για να είναι κανείς ολοκληρωμένος χρειάζεται να κατέχει μια συνολική εσωτερική αναγνώριση και να διαθέτει όλα τα ανθρώπινα στοιχεία: το θετικό και το αρνητικό, το καλό και το κακό. Όταν αφιερώσουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε τις σκοτεινές πλευρές μας και τα δώρα τους , θα καταλάβουμε τι εννοούσε ο Jung λέγοντας:  “Ο χρυσός βρίσκεται στο σκοτάδι”. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να βρει αυτό το χρυσό, προκειμένου να επανενωθεί με τον ολοκληρωμένο εαυτό του. Ας μη φοβόμαστε να αποδεχτούμε τη σκοτεινή πλευρά μας.
Ας επιτρέψουμε στο σκοτάδι να συνυπάρξει με το φως, διότι η σύνθεση των δύο είναι που μας κάνει ολοκληρωμένους. Αυτό που μας κάνει αυθεντικούς. Αυτό που μας κάνει ανθρώπους.