25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ



 25η Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών


Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Γνωρίζετε ότι …

🔺1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
🔺1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
🔺40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
🔺500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
(Στοιχεία από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων)

⚠️Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Στην Ελλάδα, το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, αυξήθηκαν κατά 230%. 

Το 2020 η 25η Νοεμβρίου συμπίπτει με την παραμονή μας στο σπίτι. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός σε ένα τοξικό περιβάλλον με το δράστη και η κοινωνική αποστασιοποίηση δύνανται να εντείνουν περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Το «μένουμε σπίτι» όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπομένουμε τη βία και να μένουμε σιωπηλές. «Μένουμε σπίτι», σημαίνει «μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες».

Βάλε τέλος στη βία τώρα. 
Σπάσε τη σιωπή και τον κύκλο της κακοποίησης. Ψάξε για βοήθεια. Μίλησε.