ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΦΕΡΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ


Νορβηγία: Το πρώτο ψυχιατρικό νοσοκομείο που προσφέρει θεραπεία χωρίς φάρμακα

Το ψυχιατρικό νοσοκομείο στην κωμόπολη Asgard στο Tromso της Νορβηγίας είναι μια σχετικά μουντή, απλή εγκατάσταση, τα κτήρια έχουν μια κάπως «ιδρυματοποιημένη» αρχιτεκτονική από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και όσον αφορά στη γεωγραφική του τοποθεσία, δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από τα κέντρα της δυτικής ψυχιατρικής.
Το Tromso βρίσκεται 215 μίλια βόρια του Αρκτικού Κύκλου με τον τουρισμό να κατακλύζει την περιοχή κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών για να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας. Κι όμως αυτό το ψυχιατρικό νοσοκομείο ανοίγει την πόρτα προς ένα επαναστατικό κίνημα απομάκρυνσης από την αναγκαιότητα και την εξάρτηση από τα φάρμακα.
Σε μία από τις πτέρυγές του, ο θεραπευόμενος ή ασθενής βρίσκει μια ταμπέλα στην είσοδο που λέει: medikamentfritt behandlingstilbud, δηλαδή θεραπεία χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Νορβηγικού Υπουργείου Υγείας.
Είναι μια πτέρυγα για ψυχιατρικούς ασθενείς που δεν θέλουν να λάβουν αγωγή, ή που θέλουν να βοηθηθούν ώστε να απεξαρτηθούν από αυτά. Η κύρια αρχή σε αυτή την πτέρυγα, η οποία έχει μέχρι στιγμής έξι κρεβάτια, είναι ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα οι ίδιοι να επιλέξουν τη θεραπεία τους, και ότι αυτή πρέπει να δομηθεί με βάση τη συνεργασία ανάμεσα στους γιατρούς και στον ασθενή.
Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης, γιατί το συχνότερο φαινόμενο είναι όταν οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια σε αυτά τα νοσοκομεία, ήταν πάντα το νοσοκομείο που αποφάσιζε πώς θα αντιμετώπιζε την κατάσταση και όχι οι ασθενείς. Σε αυτή την πτέρυγα, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Οι ασθενείς μπορούν να πουν «είμαι ελεύθερος, μπορώ να αποφασίσω».
Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες βασισμένες σε φάρμακα, οι ειδικοί προσπαθούν να επενδύσουν σε «εναλλακτικές» μορφές αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, όπως η σωματική δραστηριότητα, ενασχόληση με την τέχνη και φυσικά μέσω της ψυχοθεραπείας και του διαλόγου με σκοπό την επιτυχή επανένταξη στην καθημερινή ζωή. Αυτή η νέα ψυχιατρική προσέγγιση ίσως να αποτελεί το μέλλον του ιατρικού αυτού πεδίου.


Πηγές: enallaktikidrasi.com 
madinamerica.com