ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Η ομάδα αυτογνωσίας είναι ένας χώρος αυτο-εξερεύνησης, αυτοέκφρασης, «μοιράσματος» και ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων, εμπειριών, μέσα σ’ ένα προστατευμένο ομαδικό πλαίσιο. Είναι μια μορφή ομαδικής θεραπείας που πραγματοποιείται ανάμεσα σε συγκεκριμένο αριθμό στόμων και συντονίζεται από έναν ή δυο ψυχοθεραπευτές.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να τον αποδεχτούν, να δεχτούν υποστήριξη και ανατροφοδότηση και να βρουν διέξοδο σε συναισθηματικές δυσκολίες. Με τη βοήθεια του ψυχολόγου που συντονίζει την ομάδα, τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα, να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συνθηκών της ζωής τους, να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τις δημιουργικές τους  ικανότητες.
Η ειδοποιός διαφορά της ομάδας αυτογνωσίας σε σχέση με την ατομική είναι ότι αποτελεί ένα εργαστήρι διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς δίνει την δυνατότητα πειραματισμού και ανατροφοδότησης μέσα σε μια μικρογραφία κοινωνικού πλαισίου. Εκτός απο τους προσωπικούς θεραπευτικους στόχους κάθε μέλους, η ομάδα διαπραγματεύεται θέματα δυναμικής και σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών.
Στο πλαίσιο της ομάδας αυτογνωσίας ενθαρρύνεται η δημιουργική έκφραση των μελών και τίθενται οι βάσεις για την ουσιαστική επαφή και επικοινωνία και για την εξάσκηση σε κοινωνικές δεξιότητες μέσω της επίγνωσης των προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων αλλά και την κατανόηση της συμπεριφοράς των άλλων.
Μέσα από την δράση της ομάδας, με τις κατάλληλες θεραπευτικές διαδικασίες, τα άτομα έχουν την δυνατότητα να δουν άμεσα, γρήγορα και ξεκάθαρα, τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, που σχετίζονται, που συμπεριφέρονται, που δημιουργούν σχέσεις στην ζωή τους. Η ομάδα λειτουργεί ως «καθρέφτης» μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να δει ό,τι ψάχνει, ό,τι τον απασχολεί και ό,τι τον δυσκολεύει. Η διαφορετικότητα μεταξύ των μελών είναι αυτή που δημιουργεί καθαρότερη εικόνα στην καθρέφτη…
Όλα αυτά χωρίς κίνδυνο, χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια, επειδή δεν πρόκειται για προσωπικές σχέσεις ζωής και κυρίως επειδή οποιαδήποτε συνειδητοποίηση, οποιαδήποτε αλλαγή, γίνεται μέσα από ένα πλαίσιο υποστήριξης, φροντίδας, σεβασμού, αναγνώρισης και αγάπης.
Η συμμετοχή σε μια ομάδα αυτογνωσίας προυποθέτει έναν αριθμό ατομικών συνεδριών για την προετοιμασία εισαγωγής σε μια ήδη υπάρχουσα θεραπευτική ομάδα ή 2-3 ατομικές για την λήψη ιστορικού και την διερεύνηση των  προσωπικών αναγκών και στόχων για την συμμετοχή σε μια νεοσύστατη ομάδα.