ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΗ ανθρώπινη ζωή είναι αδιαμφισβήτητα ένα πανέμορφο ταξίδι που αποτελείται τόσο από ευτυχισμένες στιγμές όσο και από δυσκολίες, εμπόδια και στενοχώριες. Σ’ αυτό το σύνθετο ταξίδι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές και άρα αυτοί που ορίζετε την πορεία και την ποιότητά του.
Το πρόβλημα, συνήθως, ξεκινά όταν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που κάνετε και σ’ αυτό που θέλετε να κάνετε. Αν είστε σε θέση να το αποσαφηνίσετε αυτό, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα.  Ωστόσο, ακόμη και αναγνωρίσετε το πρόβλημα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που επηρεάζουν την ικανότητά σας να προχωρήσετε παραπέρα. Τότε νιώθετε σαν να υψώνεται ένας τοίχος μπροστά σας που σας κρατά ακινητοποιημένους, χωρίς να μπορείτε να το εξηγήσετε. Αισθάνεστε δυσφορία και απογοήτευση. Και τότε ενδέχεται το πρόβλημα να μετατραπεί σε σύμπτωμα. Ίσως πολλοί από σας προσπαθήσετε να «ξεφορτωθείτε» τα συμπτώματά σας μέσα από την εργασία, τη διασκέδαση, τη σεξουαλικότητα και τις ουσίες (όπως τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά). Αλλά, κατά ένα ειρωνικό τρόπο, όλα αυτά προκαλούν μόνο περισσότερα προβλήματα τα οποία με τη σειρά τους γεννούν ακόμη περισσότερα συμπτώματα.
Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή η μόνη πραγματική λύση είναι η ψυχοθεραπεία ώστε να πάρετε εσείς στα χέρια σας, και όχι το σύμπτωμα, τον εαυτό σας και τον έλεγχο της ζωής σας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις δυσκολίες σας, να τις «αποκρυπτογραφήσετε», να κατανοήσετε τις αιτίες των πιθανών συμπτωμάτων σας και να ανακαλύψετε νέους δρόμους σκέψης και συμπεριφοράς, ώστε να ζείτε τη ζωή σας με μεγαλύτερη ικανοποίηση. Μέσα από το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι θα μάθετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας και τους άλλους, αλλά και θα απαντήσετε σε πολλά αναπάντητα «γιατί» που σας προβληματίζουν και σας βασανίζουν. Η ψυχοθεραπεία, με άλλα λόγια, μπορεί να σας βοηθήσει να αμβλύνετε τα προβλήματά σας και να αποκτήσετε ή να ενισχύσετε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεστε, για να αντεπεξέλθετε αποτελεσματικά στις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής σας.
Ο ψυχοθεραπευτής, λοιπόν, μπορεί να γίνει ο συνοδοιπόρος σας στο ταξίδι της προσωπικής εξερεύνησης, αρκεί εσείς να αποφασίσετε να γυρίσετε σελίδα στο βιβλίο της ζωής σας!